När du designar en logotyp kommer du säkert att stöta på termen “vektor” - med eller utan att använda vår logotypframställare. På det enklaste språket kan vektorgrafik beskrivas som banor som definieras av en början och ett slut, med andra punkter, kurvor och vinklar inkluderade. En bana kan vara en linje, en triangel, en böjd form eller en kvadrat. Vektorgrafik kan vara så enkel eller komplex som du vill att den ska vara.
...och för att ta det ett steg längre är vektorer sammansatta av formelkurvor. Vektorgrafik och objekt bygger på ett koordinatsystem som kallas kartesiska koordinater, där punkter i tre dimensioner är en trippel av tal.
En ytterligare, tredje koordinat (z) skulle vara den punkt som skapar en 3d-modell. Även om detta kan vara lite utanför ämnet när det gäller logo-design, är det viktigt att förstå för att förstå grundidén om vektorpunkter. Varje bana, linje, kurva eller form är av högsta kvalitet i vilken storlek som helst som du vill dela eller skriva ut din design eftersom den styrs tillbaka till en exakt ekvation.
Vektorfiler används ofta inom tryckeribranschen, med tillämpningar som logotyper på visitkortsmagneter, reklamskyltar, visitkort, broschyrer, kataloger, kalendrar och andra fysiska reklamprodukter. I webbdesignvärlden kan logotyper ses överallt, från digitala annonser till plattformar för sociala medier.
För några år sedan introducerade vi världen av vektorfiler. Vi’är nu tillbaka för att förklara och dyka ner i ämnet ytterligare för att beskriva vikten av att arbeta med en vektorfil, särskilt när det gäller din underbara nya logotyp. Vi’delar med oss av några rekommendationer längs vägen också.
Vektorgrafiska filtyper
Scalable Vector Graphics (SVG) är utformade för tvådimensionell vektorgrafik och används vanligen i webbsidesprogram. SVG’s är baserade på XML, som står för Extensible Markup Language. Detta är ett uppmärkningsspråk som definierar en uppsättning regler för att koda dokument i ett format, inklusive både människo- och maskinläsbara. SVG’s innehåller bilder, text och animationer. Filerna kan öppnas i både bild- och textredigerare. Grafiska element är perfekt skalbara och behåller sin höga kvalitet även under redigering, vilket gör det idealiskt för att skapa webbaserade illustrationer och redigeringsfiler.
Adobe Illustrator-filer (AI) har utvecklats specifikt för Adobe Illustrator. AI har vissa begränsningar, men den’är ändå kompatibel med alla större bildredigerare. Dessa filer ger en acceptabel bildkvalitet även när bilden skalas. AI-filer kan lätt konverteras till pdf-filer, där Adobe Acrobat är det bästa verktyget för redigering. Det arbete du gör i en Illustrator-fil är icke-destruktivt, vilket innebär att en konvertering till ett pdf-filformat bör vara det sista steget.
Portable Document File (PDF)-filer är en överraskande vektorfiltyp för många eftersom de används ofta utanför detta sammanhang. PDF-filer är ett populärt format som utvecklats av Adobe och visar tryckt material (vektorlogotyper), presentationer och dokument. PostScript-verktyg gör det möjligt att lägga till länkar, animationer och ljud i filen. PDF-filer är praktiska för att spara filer som innehåller både grafik och text. Grafiska element i PDF-filer tar liten plats, visas korrekt på olika enheter och system och möjliggör ett brett utbud av utskriftsalternativ, vilket gör denna filtyp ganska praktisk. Många skrivare använder .pdf som standard för utskrifter.
Encapsulated Postscript (EPS) utvecklades av Adobe och är kompatibel med alla populära redigeringsprogram som Illustrator, Photoshop, CorelDraw och GIMP - för att nämna några. EPS-filer stöder ett stort antal verktyg för att redigera och bearbeta vektorlogotyper och andra bilder utan kvalitetsförlust. De används i stor utsträckning inom den professionella tryckindustrin.
Arbeta med en vektorgrafikfil
För att öppna en vektorfil är det viktigt att du har laddat ner både rätt programvara och rätt teckensnitt beroende på projektets behov.
Du kan ladda ner typsnitt från de webbplatser för typsnitt som du föredrar, eller så kan du flytta en typsnittsfil från en befintlig “Font” mapp på din dator. Högerklicka för att packa upp teckensnittsfilen om den är i ett ZIP-filformat, högerklicka sedan igen (eller hoppa till) teckensnittsfilen för att välja “Installera” från rullgardinsmenyn. Du får ett nytt fönster som bekräftar installationen och ditt nya typsnitt bör vara synligt i din programvaras rullgardinsmeny för typsnitt.
Det är viktigt att ha rätt programvara tillgänglig för att arbeta med vektorfiler. Programmen nedan gör det möjligt för användare att använda specifika kommandon för att designa, redigera, exportera och dela med sig.
- Adobe llustrator är den mest använda vektorredigeraren och många andra verktyg har emulerat dess användargränssnitt.
- CorelDRAW är ett vektorredigeringsverktyg som läser och skriver bland annat EPS, AI, PDF och SVG. Det är den näst mest använda vektorredigeraren på marknaden, direkt efter Adobe Illustrator.
- Affinity Designer är ett professionellt program för grafisk design som är särskilt framtaget för design av användargränssnitt (UI) och användarupplevelse (UX)... och ett billigare alternativ till Illustrator.
Gratis och rekommenderade vektorgrafikprogram
Programmen nedan är gratis, med öppen källkod och rekommenderas på grund av sin användarvänlighet, särskilt för nybörjare.
- Vectr är ett enkelt men kraftfullt grafikprogram för flera plattformar som används för att skapa vektorgrafik på ett enkelt och intuitivt sätt.
- Inkscape är ett professionellt redigeringsprogram för vektorgrafik som är kompatibelt med Linux, Windows och macOS. Programvaran lovar ett användarvänligt gränssnitt med många funktioner följt av enkla instruktioner för tillämpning.
- Gravit Designer är ett program för grafisk design som erbjuder fullständiga funktioner för att rita vektorer. Även om gränssnittet kan se skrämmande ut är dess användarhandledning ganska vänlig och sammanhängande.
- Skencil är ett interaktivt program för vektorritning som är särskilt användbart för användare som är bekanta med språket Python.
Varför använda en vektorfil?
Vektorfiler är flexibla när det gäller att ändra storlek. Användarna kan skala upp eller ner så mycket som du vill utan att förlora kvaliteten på filen.
Vektorfiler är flexibla när det gäller export. Dessa filer kan exporteras till alla typer av grafik som du kan behöva för din design, inklusive alla rasterformat, som PNG-, JPEG-, GIF- och TIFF-filer.
Vektorfiler upptar mycket lite diskutrymme eftersom det inte finns någon fast inneboende upplösning. De tar hänsyn till upplösningen hos den enhet som de visas på (t.ex. bildskärmar, skrivare osv.).
Följaktligen har vektorfiler en högre bildkvalitet eftersom de inte är beroende av bildupplösningen. Vektorfiler ger verkliga punkter snarare än en approximation som en rastergrafik skulle ge. Detta för oss till nästa viktiga ämne: rasterfiler.
En introduktion till rasterfiler
När man förstår tanken bakom rasterfiler gör det lite lätt att relatera det till pointillism. Pointillism är en målningsteknik där små, distinkta färgprickar appliceras i mönster för att bilda en större, mer komplex bild. Ta Georges Seurat’s mest kända målning från 1884, “A Sunday Afternoon on the Island of La Grande Jatte”, till exempel. Seurat använder precis rätt mängd punkter för att lura ögat att uppfatta vissa färger och isolerar specifika karaktärer som om de vore egna öar. Målningen förstås bäst på längre avstånd. För att koppla detta konstverk till rasterbilder är grundidén densamma. Rasterfiler skapar en illusion av färg genom brytningar, reflektioner - tvetydiga punkter. De ger illusionen av form, ljus och föremål på en tvådimensionell yta eller på en datorskärm.
Rasterfiler användes först för tv-teknik, där termen hänvisar till det område av en bildskärm med katodstrålerör (CRT) eller LCD-skärm (Liquid Crystal Display) som kan återge bilder. TMI? Den grundläggande innebörden av rasterfiler är att deras komplexitet bestäms av komplexiteten eller antalet färgade block, även kallade pixlar. Dessa filer konstrueras med hjälp av ett fast antal pixlar, som inte kan ändras avsevärt i storlek utan att upplösningen försämras.
Rasterfilprogram
Rasterfiler anses vara mest idealiska att använda när du hellre vill visa subtiliteterna i färggradienter och skuggning. Till exempel när du redigerar fotografier eller målar fotorealistiska illustrationer - men inte när du arbetar med din logotypdesign eller delar den med en medarbetare.
Rasterfiler använder tusentals pixlar för att bygga upp en bild. Några viktiga termer att notera är PPI (pixlar per kvadrattum), som används för digital teknik, och DPI (punkter per tum), som används för tryck snarare än för digital teknik.
När en rasterbild har genererats kan den inte ändras i storlek. Detta kan allvarligt begränsa tillämpningen av din logotyp och är viktigt att ta hänsyn till.
I slutändan beror beslutet om vilken filtyp du ska arbeta med på hur du tänker använda den. Adobe sa det bäst:
“Eftersom vektorer bygger på formler kan en vektorbild skalas i hög upplösning till praktiskt taget obegränsade storlekar.”
Logogenie’s högupplösta logopaket
I Logogenie’s gratis- och premiummjukvara har användarna tillgång till ett brett utbud av effektiva verktyg som hjälper dig att skapa logotypdesign. Vi har beskrivit hur du använder dessa funktioner här.
När du’har slutfört din design kan du ladda ner vektorfiler av din logotypdesign i ett enda paket. Detta inkluderar flera högupplösta filer som är formaterade för både tryck och webb, inklusive JPG-, PNG-, PDF- och SVG-filer. Detta gör det otroligt enkelt att gå vidare med din design, oavsett om du fortsätter att arbeta med designen tillsammans med en annan designer eller samarbetspartner, delar den med din publik eller skickar den till ett tryckeri för reklammaterial. Filen kommer att vara redo att användas!