Börja utforma din logotyp

Vad är en vektorfil?

Publicerad: 2018-02-07

Vad är en vektorfil 

?

Du kanske har hört talas om formaten EPS, SVG, AI… men för de flesta betyder dessa format inte mycket. Om du inte har någon aning om vad dessa format är, är du inte den enda. Vektorfiler är mycket viktiga att ha. När du får filer från en grafisk designer bör du alltid be om en vektorfil. Att förstå skillnaden mellan en vektorfil och en rasterfil är mycket viktigt. Tryckerier, utvecklare och grafiska formgivare behöver dem för varumärkesbyggande.
 

Börja designa din logotyp


Först av allt ska vi se skillnaden mellan vektor- och rasterfiler

.


RASTER

Rasterfiler använder tusentals pixlar för att bygga upp en bild. Varje pixel har en färg. Dessa pixlar sätts ihop som ett pussel för att skapa din bild/logotyp. Vanliga filer som använder rasterbilder är JPG-, GIF- och PNG-filer.

När en rasterbild har skapats kan den inte ändras i storlek. När du ändrar storleken på en rasterbild ändras varje pixel lika mycket i storlek och blir suddigare när du ökar storleken. På så sätt skapas den där suddiga, luddiga effekten runt bilden som du’förmodligen har upplevt tidigare. Varje pixel blir förvrängd ur form och gör bilden otydlig. Det är därför du måste se till att du får de högsta kvaliteterna till att börja med så att du inte får några problem. Om du skalar ner din bild kommer inte att påverka kvaliteten på din rasterfil, men om du ökar den över dess ursprungliga storlek kommer det att göra det.

VECTOR

Vektorfiler är mycket mer flexibla och bygger på matematiska ekvationer som genererar filer vid omskalning för att möjliggöra en felfri bildkvalitet. Vektorfiler används oftast av grafiska designers. Vanligast med programvaran från Adobe Illustrator, som är specialiserad på vektorarbete. Din logotyp och alla andra märkesvaror bör utformas i vektorformat. Med tanke på att en vektorfil är mycket flexibel när det gäller omformning kan varumärkeselement som din logotyp skalas om för att passa stöd av alla storlekar utan att förlora bildkvaliteten. En annan bra sak med vektorfiler är att de mycket enkelt kan konverteras till JPG- och PNG-format för användning på webben, så du får det bästa av två världar. För dig som behöver göra justeringar av din logotyp.

 

Vad’är skillnaden mellan hög och låg upplösning

Högupplösta bilder används ofta i tryckta stationära produkter som brevpapper, visitkort, skyltar osv. Filer med låg upplösning används på webben för t.ex. webbplatser, banners, profilbilder i sociala nätverk etc… För att bestämma upplösningen på din bild/fil måste du kontrollera pixeltätheten. Dessa mått, som vanligtvis kallas DPI (Dots per inch) eller PPI (pixels per inch), anger bildens täthet. Du kan vanligtvis kontrollera detta genom att högerklicka på bilden och gå in « information » eller genom att öppna filen i Adobe photoshop. Den pixeltäthet som krävs för en kvalitetsbild på webben är 72 dpi och 300 dpi för utskrift. Att ändra storleken på en 72 dpi webbfil för utskriftsändamål är katastrofalt. Som nämnts ovan blir bilden suddigare ju mer du sträcker ut och ändrar storleken på pixlarna. Det är därför det rekommenderas starkt att börja med en högupplöst 300dpi-fil och arbeta sig ner till ett 72dpi-format för webben. Se till att du sparar två olika filer, en för utskrift och en för webben.

Högupplöst logotyp

Vad är olika filformat

Rasterformat

Jpg

Jpg är den vanligaste filen för foton. Jpg-filer kan optimeras för att minska filvikten (Kb). Vissa webbplatser kräver mycket optimerade bilder för att kunna köras snabbare. Optimering kan göras med hjälp av photoshop. Ju mer du optimerar din Jpg-fil desto mer sjunker kvaliteten. Detta kan ofta resultera i gryniga bilder.

PNG

PNG-filer är som JPG-filer även om de inte kan optimeras på samma sätt som JPG-filer, vilket gör dem mycket större i storlek. Det speciella med PNG-filer är att de kan ha transparenta bakgrunder. PNG-filer är mycket användbara om du vill placera din bild över en texturerad eller färgad bakgrund.

GIF

GIF-filer är den enklaste versionen av en rasterfil som du kan hitta. De används särskilt numera i loopade animationer som kan skapas med photoshop. GIF-filer är utmärkta filformat för ikoner och mycket enkla grafiska element, men ska inte användas för bilder.

Vektorformat

EPS


EPS-filen används oftast för vektorelement som t.ex. ikoner. Fördelen med EPS-filen är att den vanligtvis är kompatibel med nya och gamla versioner av illustrator. Det är ett mycket kompatibelt format.

Ai

Ai-filer är filer som är gjorda för att användas av Adobe Illustrator (programvara). Dessa filer används vanligen av grafiska formgivare, logodesigners, illustratörer, tryckerier… Ai-filer fungerar endast med illustrator, så du kanske inte behöver dem om du inte använder det programmet.

SVG

SVG-filer är vektorfilformat för webben. Om du vill skapa en animation på din webbplats där till exempel din logotyp förstoras måste du använda det här formatet för att den ska hålla hög kvalitet och vara skarp. SVG-filer är utmärkta för logotyper, ikoner, knappar…

Slutningsvis, oavsett om du designar din logotyp med en logotyptillverkare, en designbyrå eller genom en tävling om logotypdesign, se till att du har rätt filer och rätt upplösning. Vektorfiler är oumbärliga och kommer att efterfrågas av grafiska formgivare, tryckerier etc… Filer med hög upplösning för tryckning är viktiga liksom filer med låg upplösning för webben. Logogenie levererar premium allt i ett logopaket med alla de filer som nämns ovan, du behöver inte springa runt eller betala extra för att få dessa filer.

 

Banniere promo

 

Kolla in våra andra artiklar

x